Üç boyutlu filmlerin etkileri
Çocuğum Ekranda

Üç boyutlu filmlerin etkileri

3d film

Üç boyutlu filmlerin etkileri

Üç boyutlu filmleri sevmeyen pek yoktur. Avatar’ı, Toy Story’yi daha fazla keyifle izlemek istemez ? Hele ki o 3D gözlükler göze takılıp filmdeki gerçeklik duygusuna kapılarak, aksiyonunun ortasında hissetmek bu tarz film severler için vazgeçilemez bir zevke dönüşür.
Çocukların bile alışma evresinden sonra kendilerini 3D filmlerde adeta filmin içinde hissettikleri dolayısıyla o anları yaşadıkları hissiyle izlediklerini görürüz.

Üç boyutlu filmler derinlik, yükseklik ve uzunluk algısı içeren filmlerdir. Farklı bir kamerayla çekilen 2 görüntünün birlikte sunulması ile gerçeklik duygusunu oluşturur.

Peki ya çocuğunuz 3 boyutlu filmleri izlerken hiç izlerken mide bulantısından veya baş ağrısından şikayet etti mi?

Bu konuda Californiada Göz Hastalıkları Uzmanları ve Çocuk Eğitimcilerinin birlikte yaptıkları bir araştırmanın sonuçları bize dikkat etmemiz gereken noktaları gösteriyor. Buna göre ;
📌 3-D film izlemek hareket hastalığına neden olabilir mi?
3-D filmler, hareket rahatsızlığı, baş dönmesi ve yönelim bozukluğuna yol açabilecek şekilde derinlik algısıyla oynar. Farklı çekim tekniğiyle oluşturulan bu görüntüde üçüncü boyutun çalışması için beyin, gözleri aynı hizada tutmak için fazladan sinyaller gönderir bu şekilde film boyunca gözler daha çok çalışacak ve bu da bir gerginliğe dolayısıyla hareket hastalığı belirtilerine yol açacaktır.

📌 Çocuklar 3D ‘nin yan etkilerine karşı daha mı duyarlı ?
Yapışan araştırmalar, bu görüşün tam tersi olarak çocukların bu konuda daha esnek olduğunu ve üç boyut izleyebilmeyi yetişkinlerden daha iyi tolere edebildiğini, ancak semptomların her yaşta ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Çocuğumuz 3D Film izlerken Dikkat Etmemiz Gerekenler :
🌼 Film sırasında çocuğun gözlerinden birini veya her iki gözünü 30 saniye kapatmasını sağlamalı. Ya da bir gözünü gözlükle kapatmasını ve diğer gözüyle filmi izlemesini istemeli.
🌼 Çocuğun bir dakikalığına gözlüğü çıkarmasını ve gözlerini dinlendirmesini sağlamalı. Bununla birlikte, çocuğun filmin geri kalanını gözlüksüz seyretmesine izin vermemeli, çünkü bu çift görmesine neden olacaktır.
🌼 Farklı bir bakış açısı elde etmek için mümkünse sahnede dolaşmalı zira ekrandan uzaklaştıkça 3 boyutlu efekt azalır.
🌼 Çocuğunuz 3D filmler izlerken Olağan dışı belirtiler gösteriyorsa mutlaka bir göz doktoruna danışmak gerekir.

🔖 Sonuç olarak ekranla ilgili her konu 3D filmler, bilgisayarlar, cep telefonları, iPod’lar, Play Station vs. çocuklar için ekran süresi giderek artmakta ve bu da çocukların hem fiziksel hem psikolojik sağlığı konusunda ailelerin daha da dikkatli olması gerektiği sonucunu beraberinde getirmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...