Beynimizi zorlamalıyız🧠
Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki düzenli yapılan beyin egzersizlerinin ve fiziksel egzersizlerin 🤸♂️ sonucu beynimiz kapasite ve yetenek olarak büyüyor. Yaptığımız sudoku, yeni öğrenmeye başladığımız dil, kendimizi zorlayarak çıkardığımız motifi örgü 🧶 yada dantele dökmek, matematik 🧮 problemi çözmek, piyano 🎹 çalmayı öğrenmek hatta asansör kullanmak yerine merdiven inip çıkmak bile hepsi beynimizin kapasitesini büyütüyor. Bu aktiviteler beynimizdeki nöronlar arası bağlantıların sayısını arttırıyor.
Basitçe şöyle söyleyebiliriz ki, ne kadar kullanırsak, ne kadar zorlarsak o kadar çok nöronu ve arasındaki bağlantıyı harekete geçiriyoruz aslında. Öyle bir sistem işliyor ki beynimizde çalıştıkça büyüyor, daha iyisini yapıyor, parıldıyor..
Tam tersi ise çalışmazsa yani hep aynı şeyleri yaparsa, ekran karşısında oturup nöronları harekete geçirecek, zorlayacak hiçbir faaliyette bulunmazsalar maalesef pasifleşiyor, nöronlar ve aralarındaki bağlantılar gelişmiyor kapasitesini kullanamıyor…
📍Çocuklarımız için durum nasıl ?
Beyin 🧠 gelişiminin en yoğun olduğu dönem olan 0-3 yaş arası ekranla tanışmak gelişmekte olan beyne es vermektir. Hem fiziksel olarak hem beyinsel olarak ekran karşısında pasif olan vücut yapması gereken aktiviteleri yapamaz dolayısıyla beyinde kullanmayan taraf gelişmez, bağlantılar oluşturamaz.
Bu yüzdendir ki çocukların hep çok yönlü aktivitelerle gelişmesini isteriz, okullarda da programlar bu şekilde yapılır.
🍀 Çocuklarımızı hem fiziksel hem beyinsel olarak pasif bırakmayalım, beynini kullandıralım, zorlayalım rahat bırakmayalım, problem çözdürelim, egzersizlerini kademeli bir şekilde arttıralım, bilişsel olarak geliştirelim, yapamıyorum dediği, zorlandığı konuların üzerine sabırla birlikte gidelim, çok yönlü gelişimine destek olalım🌼
Hayatta her anlamda aktif çocuklar olmaları için destekleyelim 🍀