Çocuğum Ekranda

Bilgisayara Bakma Sendromu (BBS)

Bilgisayara Bakma Sendromu (BBS)

Göz Kusurları

İçinde bulunduğumuz farklı deneyimlerle dolu bu dönemde pandemi, sokağa çıkma yasakları, online eğitim derken ebeveynler olarak çocuklarla ilgili farklı sorunlarla karşılaşmaya başladık. Bu sorunların en başında gelenlerden biri de ekran süremizin artması ve bunun sonucu olarak ta oluşabilecek fiziksel sorunlar ana başlığı altında yer alan ‘‼️ Göz Kusurları ‘.

📌Bilgisayara Bakma Sendromu (BBS) nedir ?
Bilgisayar, tablet ve telefonun aşırı kullanılmasından kaynaklanan bir grup görme ve göz sorunu Bilgisayara Bakma Sendromu (BBS) olarak tanımlanır.

📍Bilgisayar, tablet veya telefon ekranına bakmak, yazılı birşeyler okumaktan farklı olarak gözü daha fazla çalıştırır.

⚠️ Son 10 yılda miyopi teşhisi konan çocuk sayısında belirgin bir artış olmasının nedeninin Bilgisayara Bakma Sendromu (BBS) olduğu artık uzmanlarca rahatlıkla söylenebiliyor.

📍 Miyopi Belirtileri nelerdir ?
🖍 Uzağı bulanık görme,
🖍 Gözleri kısarak bakma,
🖍 Çift görme,
🖍 Göz kayması,
🖍 Göz yorgunluğu
🖍 Baş ağrısı
şeklinde sıralanabilir.

📍Miyopi Gelişme ihtimali yüksek Çocuklar kimlerdir ?
🖍 Genetik yatkınlığı olan anne ve/veya babada miyopi olan çocuklar,
🖍 Uzun süre yakın mesafe gerektiren kitap okuma, televizyon, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı,
🖍 Açık havada daha fazla zaman geçirmek yapılan araştırmalara göre, çocukların doğal ışıkta daha uzun süre vakit geçirmenin miyopiyi engellediğini veya ilerlemesini yavaşlattığını gösterilmiştir.

⚠️Okul çağındaki çocuklarda miyopinin en önemli belirtisi okul tahtasında yazılanları görememedir.

⚠️Okul öncesi çocuklarda ise çok yakından televizyon izlenmesi miyopinin ilk belirtisi olabilir.

🍀 Teknolojinin çocuklarımızın hayatına girmesiyle gözlerini nasıl sağlıklı tutabiliriz ?

📌 20/20/20 Kuralı
Doktorlar, her 20 dakikada bir, çocuklarınızın bilgisayar ekranına bakmaya ara vermeleri ve en az 20 fit (610 cm yaklaşık 6 metre diyelim ) uzaktaki bir nesneye en az 20 saniye boyunca odaklanmalarını önermektedir.
Buna 20/20/20 kuralı denir.

✅ Her saat 10 dakika ara vermeleri gerekiyor.

✅ Ekranı istenen zamanda kapatan programlar kullanılabilir.

‼️ Eye Defender
‼️ Eye Relax gibi ekranı her 20 dakikada bir 20 saniye ve her saat 10 dakika boyunca veya ebeveynin istediği herhangi bir aralıkta kapatan ücretsiz programlar vardır.

✅ Program kullanmak istemiyorsanız, zamanlayıcı ayarlayabilirainiz.

📌 Bilgisayarın Konumu
Göz yorgunluğunu azaltmak için ideal bilgisayar ekranı pozisyonu, çocuğunuzun dik oturduğu ve karşıya baktığını varsayarak, göz seviyesinin 10 ila 15 derece altında bir açıdır. ⚠️Çocukların yetişkin göz seviyelerine göre ayarlanmış bilgisayarları kullanmamları gerekir.

✅ Çocuğun boyuna göre ve kendi masasına göre ayarlanmış özel bir bilgisayara sahip olması gerekir; bu her zaman mümkün olmadığından, ebeveynler yüksekliği ayarlanabilir bir bilgisayar ekranı kullanmalarına çalışmalı ve ekranın çocuk için ayarlandığından emin olmalıdır.

✅ Hatırlatma etiketleri veya çıkartmaları oluşturmak da , herkesin ekranı buna göre ayarlamayı hatırlamasına yardımcı olabilecek bir öneri 🌼

⚠️ Dizüstü bilgisayarlar genellikle kucakta tutulur ve göze çok yakın olabilir. İdeal olarak bir bilgisayar ekranı gözlerden ‼️ 50-60 cm uzakta durmalıdır. Çocuklar daha küçük olduğu için kucaklarıyla gözleri arasındaki mesafe de daha kısadır. Çocukları mutlaka özellikle uzun kullanımlarda bir masaüstü bilgisayar kullanmaya veya dizüstü bilgisayarı masanın üzerine kullanmalıdır.

📌Düşük Işık Düzeyi
Dimmer ışıklar (Işık düzeyi ayarlanabilir ışıklar) , parlak bilgisayar ekranlarını görüntülemek için daha iyidir. Bilgisayar kullanmak yada kitap okumak için kullanılacak aydınlatma seviyeleri farklıdır.

📌Göz Muayneleri
Göz yorgunluğunu azaltmanın en iyi yolu, çocuğunuzun doğru numaralı gözlüklere sahip olduğundan emin olmaktır. Reçetede küçük bir sapma bile baş ağrısına ve göz yorgunluğuna neden olabilir. Çalışmalar, uygun görme düzeltmesi ile üretkenlik arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermiştir.

🔖 Sonuç olarak,
Teknoloji çocuklarımızın hayatlarının içindeyken ve gelecekte de bu birliktelik artarak devam edecekken biz ebeveynlerin en büyük sorumluluğu; 🍀 Çocuklarımıza ömür boyu sürecek teknolojiyi doğru ve yeteri kadar kullanma alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olmamız’ olacaktır. 🍀

Bunlar da hoşunuza gidebilir...