Çocuğum Ekranda

Hayatın her alanı da seçim yapabilmek çok değerli

Hayatın her alanı da seçim yapabilmek çok değerli

🍀 Hayatın her alanı da seçim yapabilmek çok değerli🍀


İnsanları diğer canlılardan ayıran, düşünerek yaptığı seçimler değil midir ?
🍀 Özellikle ekran konusunda küçük yaşlarda ‘❗️Ekran Disiplini’ alan bir çocuk ilerki yaşlarda seçimini kendi ilgi ve ihtiyaçlarına göre yapacak, kendine sunulan herşeyi tüketmeyecektir 🍀

📌 Küçük yaşta ekranı kullanmayı nasıl öğreteceğiz ?
📍İlk olarak, 0-3 yaş arası ‘sıfır’ ekran! Bu yaş grubundaki çocuğumuz çevresinde ekranda olan çocukları gördüğü zaman ekranı ve kendini sorgulayacaktır. Bu durumda bunun neden yanlış olduğunu, ‘oyun oynamanın güzelliğini’ ‘ ‘birlikte yapılan etkinliklerin keyfi’, ‘sağlığı için zararını’ anlayacağı sebeplerle ona anlatacağız

🍀 Emin olun aklına yazacaktır olumlu ve onun dilinde anlatılan herşeyi 🍀

📍 Her yaş için sınırlı ekran süresi koymalıyız yine nedenlerini anlatarak. Seçimi seçenekleri biz belirleyerek ona bırakmalıyız.
📝 Örneğin, 4 yaş için ekran süresi günde 30 dk. . Bu süreyi doldururken 20 dk.yı sevdiği çizgi filmlerin (kendi süzgecinizden geçirdiğimiz) zamanlarını ‘Sen öğlen yemeğini yedikten sonra’ , ‘Banyonu yapmadan önce’ gibi onun anlayabileceği şekilde anlatarak hem zaman bilincini oluşturarak hem de seçimi ona bırakarak yapabiliriz.
Kalan 10 dk. yı da sıkmadan, aynı şeyi tekrar etmeden farklı uygulamalar yaptırabiliriz. Dün bahsettiğim
🖌 www.code.org ‘tan kodlama derslerine başlanabilir,
🖌 Bir yabancı dil programı seçilebilir, 🖌 Gelişimine faydalı eşleştirme tarzı uygulamalar verilebilir.

📍 Süre bitmeden 5 dk. önce kesinlikle sürenin bitmesine az bir zamanı kaldığı hatırlatılmalı.

📍 1 çizgi film daha, 1 oyun daha gibi isteklerin neden olmayacağını, bunun bir kuralın olduğu ve bir anlaşma yaptığınızı anlatmak.

📍Küçük yaş grubunda taviz vermemek gerekiyor. ‘Ben de o sırada şu işimi hallederim bu günlük böyle olsun, 15 dk.dan bişey olmaz’ gibi yaklaşımlar eğer aileden gelirse çocukta bunun kesin bir kural olmadığı algısının oluşmasına sebep olacaktır.

📍Çocukların yanında; onlar oynarken, yemek masasında, ailece birlikteyken anne babaların ekran karşısında olmamaları ayrıca çok önemli bir başlık. Onlara koyduğumuz kuralı, yapılmamasını öğütlediğimiz bir konuyu biz de görmeleri aile olarak inandırıcılığımızı sarsacaktır.

🍀 Çocuklarımıza seçebilmeyi öğretmeliyiz, hayatlarının her alanında onlara verebileceğimiz en önemli kazanımlardan biri olacaktır bu.

✅ Ekran konusunda seçici olmanın önemini bağ kurarak anlatmak,
✅ ‘Teknoloji Disiplini’ almasını kendi davranışlarımızla destekleyerek sağlamak,

🍀Ebeveynler olarak çocuklarımızı ‘Ekran Kirliliği’ ne ve sonuçlarına maruz bırakmamak için yapacağımız en iyi yatırım olacaktır. 🍀

Bunlar da hoşunuza gidebilir...